Agrofobija

Agorafobija doslovno znači strah (phobus) od otvorenog prostora (agora). Tačnije, osoba se boji biti na otvorenim javnim mjestima ili mjestima na kojima ima mnogo ljudi, posebno ako joj nije dostupan put kojim bi mogla pobjeći. Mnoge osobe koje pate od agorafobije, dodatno strahuju da će u tim okolnostima zbog paničnog straha izgubiti kontrolu i biti potpuno bespomočne.

Prava priroda straha od ove situacije razlikuje se u svake pojedine osobe, neki se više boje otvorenog prostora na kojem ima malo ljudi, a drugima je lakše ako je mrak ili ako su u pratnji osobe kojoj vjeruju. Stanje se u pojedinih osoba razlikuje i po tome što mnoge agorafobne osobe doživljavaju napade ali simptome panike, a neki ne.

U mnogim slučajevima agorafobija znatno ometa normalan život osobe jer se takva osoba obično izbjegava suočiti sa situacijom koja je zastrašuje. Zbog toga agorafobne osobe izbjegavaju odlazak u kupovinu, putovanje u javnom prijevozu, odlazak u kino, na nogometnu utakmicu ili bilo koji javni događaj, odlazak na roditeljske sastanke ili u banku, a mnogi izbjegavaju odlazak na ljetovanje. U najtežim slučajevima izbjegava se svaki izlazak iz kuće.

Prema večini stručnjaka razlikujemo dva oblika ovoga poremećaja: agorafobiju bez napada panike i agorafobiju sa napadima panike.

Simptomi i kriteriji koji će vjerovatno rezultirati dijagnozom agorafobije su:

  • akutna anksioznost na samu pomisao ili stvarnu prisutnost na javnome mjestu ili u situaciji iz koje se ne može lako pobjeći.

  • U takvim okolnostima osoba doživljava osjećaj nelagode različita intenziteta.

  • takva se mjesta ili situacije izbjegavaju ili se veoma teško podnose ili se podnose uz pomoć osobe kojoj fobična osoba vjeruje

  • oboje navedeno ne može se objasniti nekim drugim mentalnim poremećajem, fizičkom bolesti ili djelovanjem alkohola ili droga.

Pored ovoga očekuje se i sljedeće:

  • doživljavanje jednog ili više napada panike u agorafobnim situacijama i jak strah da bi se opet moglo dogoditi

  • anksioznost zbog mogučih posljedica napada panike, npr. zbog vidljivih fizičkih simptoma ili gubitka fizičke i mentalne kontrole nad tijelom

  • promjena u ponašanju kao posljedica napada panike.