Socijalna anksioznost/fobija

 

Pripremila: Mirela Hadžić, dipl.psiholog


Socijalna fobija je strah od jedne ili više socijalnih situacija (npr. javni govor, drugi tipovi javnih izvedbi, socijalna okupljanja, upoznavanje sa nepoznatim ljudima, jedenje u javnosti, korištenje javnih toaleta, neslaganje sa ostalima i razgovor sa autoritetom).

Suočeni sa ovakvim situacijama, osobe brinu da će nešto uraditi ili reći što će ih postiditi ili poniziti, ili da će njihova anksioznost biti primjećena od strane drugih da bi ih potom negativno procijenili.

Po nekim autorima, socijalna fobija se ne razlikuje od simptoma „stidljivosti“ o kojoj izvještava oko 20-40% populacije. Socijalna fobija je više ekstremna forma istog fenomena, koja dovodi do poteškoća u svakodnevnom životu.

Osobe sa socijalnom fobijom ili izbjegavaju situacije koje ih plaše ili se uključuju u njih sa stresom. Tipično za sve fobije, izbjegavanje još više učvršćava strah koji se vremenom pojačava. Obično osobe koje pate od socijalne fobije prijavljuju fizičke simptome anksioznosti kada se nalaze u socijalnim situacijama: lupanje srca, drhtanje, znojenje, napetost mišića, bolovi u stomaku, suho grlo, valunge i glavobolje. Za neke pacijente, fizički simptomi dosegnu nivo pravog paničnog napada.

Socijalna fobija tipično započinje u srednjoj tinejdžerskoj dobi (11-15 godina), ali mnogi izjavljuju raniji početak bolesti, čak i prije 10. godine. Prosječna dob za početak tretmana je 30 godina, što upućuje na to da je većina pacijenata patila godinama prije nego što je potražila pomoć.

Socijalnu fobiju je potrebno razlikovati od panike, agorafobije i generaliziranog anksioznog poremećaja.

Menssana Promo Video

Video je snimljen u sklopu IMPULSE projekta, koji sprovodi QMUL, a finansira Evropska komisija, te služi u promotivne svrhe i kao primjer funkcionisanja korisničkog udruženja, što služi kao model drugim udruženjima u regiji.

Menssana Promo Video English Subtitle

 

Free Joomla templates by L.THEME