Depresija kod djece i adolescenata

Termin depresije se najčešće susreće kod odraslih. Uglavnom se smatra da odrasli mogu biti depresivni. Međutim, činjenica je da se pojam depresije kod djece i adolescenata sve češče pojavljuje. Procjene su da 2-5% djece i adolescenata izvještava o simptomima koji odgovaraju depresiji.

Depresivno stanje značajno utječe na rast i razvoj djece i adolescenata, na uspjeh u školi, na odnose unutar porodice, na odnose sa vršnjacima i često njihovo cjelokupno funkcioniranje. Depresija kod djece i adolescenata je vrlo slična depresiji kod odraslih uz određene specifičnosti.

Umjesto značajno sniženog (depresivnog) raspoloženja djeca ispoljavaju razdražljivo raspoloženje, izljeve bijesa (verbalno) ili u ponašanju (fizička agresivnost spram ljudi ili stvari), a koji su intenzitetom i dužinom trajanja nesrazmjerni situaciji ili poticaju.

Izljevi bijesa se ispoljavaju tri ili više puta sedmično, a raspoloženje je razdražljivo svakodnevno i o njemu izvještava više osoba u različitim kontekstima (roditelji, nastavnici, i dr.)

Kod odraslih depresija se očituje odsustvom uživanja u uobičajenim aktivnostima, dok će djeca uživati u nekim aktivnostima koliko god da su depresivna. /p>

Simptomi depresije kod djece često su zamaskirana ponašanjima kao što su burne emocionalne reakcije ili agresivna ponašanja, koje smo već opisali. Posebno se to uočava kod mlađe djece, dok starija djeca češće iskazuju sniženo raspoloženje i tugu odnosno simptome sličnije depresivnom ponašanju odraslih.

Pored predhodno navedenih simptoma trebamo obratiti pažnju na sljedeće simptome koji mogu karakterizirati depresiju kod djece I adolescenata: depresivno ili razdražljivo raspoloženje većinu dana i skoro svaki dan; snižen interes ili užitak u svim ili skoro svim aktivnostima; značajan gubitak težine bez držanja dijete ili nemogućnost odgovarajućeg dobitka na težini; teškoće sa spavanjem (previše ili premalo spavanja skoro svaki dan); nemir ili slaba pokretljivost (neobično mirno ponašanje) koje je očito drugima; osjećaj bezvrijednosti ili jake krivnje bez razloga; umor ili gubitak energije; sniženje sposobnosti koncentriranja ili neodlučnost; povratne misli o smrti, suicidalne misli ili suicidalni pokušaji.

Menssana Promo Video

Video je snimljen u sklopu IMPULSE projekta, koji sprovodi QMUL, a finansira Evropska komisija, te služi u promotivne svrhe i kao primjer funkcionisanja korisničkog udruženja, što služi kao model drugim udruženjima u regiji.

Menssana Promo Video English Subtitle

 

Free Joomla templates by L.THEME