Sportska sekcija

Sportsko –rekreativne terapijske vježbe su temelj zdravijeg i dužeg života !

Fizioterapeuti  razvijaju i održavaju funkciju ljudskog kretanja tokom cijelog života.Sprečavaju nastanak  tjelesnih disfunkcija  bolova i smanjenja pokretljivosti ,nastanak bolesti i invalidnosti.,Sudjeluju u održavanju dobrog cjeloživotnog  zdravstvenog stanja .Vrši se procjena zdravstvenog stanja  pacijenata kroz niz  parametara kao što su procjena snage mišića, veličina opsega pokreta zglobova,određivanje funkcijonalne sposobnosti tijela u cijelini.

Fizioterapeutska djelatnost je usmjerena na održavanje snage mišića ,poboljšanje pokretljivosti,koordinaciju ,balans i izdržljivost.

U proteklom periodu u našem dnevno rekreativnom centru „Menssana“ sprovedene su  brojne aktivnosti ,ali se i postepeno povećao i broj nasih korisnika usluga.

Aktivnosti koje su sprovedene  su :

  • Terapijsko vježbanje
  • Kreiranje i programiranje terapijskih programa
  • Sprovođenje testova fukcionalne sposobnosti

 

 

Terapijskim vježbama nastojimo ojačati oslabljenu muskulaturu i postići puni obim pokretau zglobovima.Njihovi temeljni i glavni cilj je povratak pune funkcije cijelog sistema za pokretanje odnosno lokomotornog sistema. Uz programe  grupnog vježbanja u koje spadaju : vježbe disanja  abdominalno i torakalno ),vježbe održavanja balansa,kondicije,ravnoteže,jačanje gornjih i donjih ekstremiteta,streching (vježbe istezanja),vježbe za finu i preciznu motoriku.

U toku naših grupnih vježbi uključeno je 30 osoba ,starosne dobi od 25 do 65 .Terapijske vježbe radimo svakim radnim danom ponedjeljkom i četvrtkom od 12:30 , utrokom ,srijedom,petkom od 9:30h.Broj korisnika usluga načeg centra se postepeno povećava i iskazuju svoje zadovoljstvo na sprovedene aktivnosti. U sklopu vježbi radimo i vježbe sa palicama koje imaju poseban značaj pri zagrijavanju, sa elastičnim trakama koje imaju za cilj  jačanje i istezanje mišića ,steperi koji omogućavaju poboljšanje kondicije .

                                  

                                                                                                     Dipl fizioterapeut : Eldina Išmić

 

Menssana Promo Video

Video je snimljen u sklopu IMPULSE projekta, koji sprovodi QMUL, a finansira Evropska komisija, te služi u promotivne svrhe i kao primjer funkcionisanja korisničkog udruženja, što služi kao model drugim udruženjima u regiji.

Menssana Promo Video English Subtitle

 

Free Joomla templates by L.THEME